Print, participatie en queer collectief: Bebe Magazine lanceert ‘Trans-Issue’
Bebe Books, gender-non-conform community en queer collectief, is sinds 2021 resident in Kunstencentrum VIERNULVIER. Met hun samenwerkingen en creatieve energie creëren ze ruimtes en contexten in vele vormen: van prints en boeken tot bars, tempels en politieke campagnes, waar principes van inclusiviteit in de praktijk worden gebracht. In december 2024 lanceerden ze in de Beursschouwburg de eerste editie van hun magazine, het ‘Trans-Issue’. Wij waren bij dit hoogtepunt van hun Participatieproject en spraken medeoprichter Ruud van Moorleghem.
Het magazine zelf is een safe space. Je leest het thuis, op je kamer, en creëert zo je eigen veilige ruimte.
Magazine Launch
De beursschouwburg zindert al, artiesten verwelkomen ons en elkaar. Met grote letters schijnt ‘Bebe Magazine Vol.1’ op de muren. Vanavond lanceert Bebe Books de eerste editie van hun magazine. Het is de eerste keer dat alle 14 artiesten die aan het magazine hebben gewerkt, elkaar ontmoeten en straks zullen ze tafelgesprekken voeren over het werk dat ze voor het magazine hebben gecreëerd.
Jonge makers van over heel Europa wandelen de safe space binnen en de zaal vult zich al snel met opgetogen gezichten.
Bebe Books is een experiment, een community van creatieve arbeid, waar ‘queer collectief’ niet enkel een benaming is, maar ook een methodologie. Hun samenwerking verwerpt de moderne mythe van de individuele ontwerper. Hun werk in het veld van drukwerk en communicatie legt ook de nadruk op vriendschap en zorg voor elkaar. Dit collectief is gender-non-conform, doorbreekt maatschappelijke gendernormen, en gebruikt hun artistieke capaciteit om representatie te geven aan stemmen en ervaringen uit de marge.
Collectief
Gericht op alles wat print, is Bebe Books al enkele jaren gevestigd in VIERNULVIER in Gent. Ruud richtte het queer collectief samen op met zijn man, Mert. Toen ze startten, was Bebe Books eerder een klein copycenter voor hun eigen werken zoals zines, posters en prints. Er was een nood aan samenwerking met andere artiesten, aan een safer space en community. Het collectief is sterk gegroeid, met een breed netwerk verspreid over heel Europa.
Het opzet van het magazine is om het netwerk en de samenwerking tot leven te brengen in één print. Ruud: “Het magazine is een soort object dat we hebben gecreëerd, een summum van onze werking.”
Tijdens de panelgesprekken werd duidelijk hoe kunst en identiteit met elkaar verweven zijn. "Kunst weerspiegelt de maatschappij en biedt een manier om haar te bevragen," zegt Martina, een van de bijdragers. "In het zuiden van Italië, waar ik vandaan kom, wordt kunst ingezet om stereotypen te doorbreken." Teodora, een andere deelnemer, benadrukte het belang van samenwerking: "We vormen onszelf door de relaties die we aangaan. Het feit dat we hier samen aan werken, verandert ons."
Potentieel
Deze collectieve werking keert ook terug in de samenwerkingen die Bebe Books aangaat en de manier waarop ze hun netwerk versterken. Veel mensen uit het netwerk heeft Ruud leren kennen op queer book fairs over heel Europa. Plekken waar queer schrijvers en publicaties gehoord en gerepresenteerd worden. Deze waardevolle ontmoetingen mondden vaak uit in een uitnodiging in het atelier van Bebe Books.
We vormen onszelf door de relaties die we aangaan. Het feit dat we hier samen aan werken, verandert ons.
Tijdens dit Particpatieproject werden de jongeren ook aangemoedigd om kennis te maken met de administratieve en logistieke kant van drukwerk, zoals nadenken over financiën en contact leggen met een drukker hoort er ook bij −een belangrijk onderdeel van skillbuilden. Ook inhoudelijk is het geheel samen gecreëerd en beslist vanuit conversaties die collectief werden gevoerd. Vanuit Bebe Books werden de jongeren constant uitgedaagd om uit hun comfortzone te komen. Tegelijkertijd bleven ze inspireren en richting geven. Jongeren gingen steeds verder in hun eigen kunnen: Ruud vertelt hoe een jongere getuigde dat ze “iets hebben gemaakt dat ze nooit hadden verwacht te doen”.
Trans − Issue
In deze eerst editie van het magazine, de ‘Trans Issue’, werd ‘trans’ heel breed ingevuld. Dat resulteerde in heel gevarieerde interpretaties, zoals bijvoorbeeld over transformatie en transport. Tijdens het proces was één van de grootste hindernissen de tijd. Er is heel veel waargemaakt op een korte periode. Omdat elk hoofdstuk speciaal voor dit project is geschreven, hadden ze enkel de zomer om te produceren. De deadlines waren scherp, ook voor ontwerp en printing. Ruud: “Heel het proces van idee tot print staat ook in het magazine zelf. Zo is het een soort handleiding om jongeren te inspireren en aan te zetten om iets gelijkaardigs op te zetten.”
Het magazine wordt zo breed mogelijk verspreid, in verschillende landen en door verschillende initiatieven. Ruud: “We merken al dat mensen heel nieuwsgierig zijn wanneer we over het magazine spreken. Het netwerk van bijdragers, de jongeren hebben dit zelf opgezet en op die manier heeft het magazine al heel wat mensen geïnspireerd.” Ook op de kernleden van Bebe Books heeft het project veel impact gehad.
Ruud beschrijft de hoeveelheid aan appreciatie die hij voelde de afgelopen laatste dagen: “Iedereen is gestart met een hoofdstuk, maar wil hier ook mee verder. Dit is nog maar het begin. En dat maakt me zo trots op iedereen.”
Volume 2
Er volgt dan ook sowieso een tweede volume. Enkele deelnemers van dit project zullen de volgende editie een grotere verantwoordelijkheid op zich nemen en opnieuw een groot netwerk aanspreken. Het is duidelijk dat er nood is aan dit soort projecten in de queer community. Een safer space is dan ook altijd de prioriteit geweest en daarvoor was de locatie van de Beursschouwburg ideaal.
In de toekomst wil Bebe Books instituten bereiken waar het queer verhaal moeilijker ligt, maar deze editie kozen ze voor een echt veilige plek.
Bebe Books bewijst dat een magazine meer kan zijn dan drukwerk:; het is een beweging, een netwerk en een veilige plek voor queer stemmen. "Het magazine zelf is een safe space," besluit Ruud. "Je leest het thuis, op je kamer, en creëert zo je eigen veilige ruimte."
Ook een Participatieproject opzetten? Bekijk de mogelijkheden met de Europese Jeugdprogramma’s.
Beeldmateriaal: Johan Poezevara
Tekst: Aulikki Lefèvre