Van feestjes naar culturele organisatie met impact

Het Leuvens/Brussels collectief Veduta brengt verschillende werelden samen: kunst, muziek, performance, het uitgaansleven ... Wat startte als een groep jongeren die culturele feestjes organiseerden, groeide uit tot een heuse organisatie met verschillende projecten, mede dankzij de ondersteuning van JINT. Met hun project ‘Portraits #4: All about Dieric Bouts’ organiseerden ze een avond vol kunst, muziek en performance in Museum M in Leuven. Op de vooravond van hun project sprak JINT met Anton Driesen en Kess Vandermeulen, medeorganisatoren van het project.

We wilden méér betekenen. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de deelnemers zelf.

Kess en Anton van Veduta

Veduta (voorheen GROEF en Moodprint Invites) zijn uitgegroeid van een informele groep tot een echte organisatie. “We zijn begonnen als enthousiastelingen die feestjes wilden organiseren samen met kunstenaars in leegstaande gebouwen,” vertelt Kess uitbundig. Via MijnLeuven (een jongerenwerking van stad Leuven) maakten ze kennis met de subsidiemogelijkheden binnen het European Solidarity Corps en Erasmus+ Jeugd. Zo kwamen ze in contact met JINT en dienden ze hun eerste solidariteitsproject in.

Meer, meer, meer

Veduta wilde ook een bredere maatschappelijke impact creëren. Ze experimenteerden met verschillende concepten om een divers doelpubliek te bereiken. “Na een tijd groeide het besef dat we meer wilden betekenen, niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de deelnemers zelf,” vertelt Kes. Momenteel heeft de organisatie al ervaring met verschillende projecten waaronder ook een participatieproject

Kes: “We willen mensen, zowel onze eigen vrijwilligers als de artiesten die we uitnodigen, stimuleren om hun ideeën uit te werken. De mogelijkheden en ondersteuning die we krijgen via JINT helpen ons daarbij. Tegelijkertijd krijgen we nog altijd veel flexibiliteit om onze projecten vorm te geven. Onze dossiers schrijven we samen als groep. Het schrijven is veel werk, maar het laat je ook nadenken over wat je wilt doen. Dat is superbelangrijk.”

Op een netwerkevenement kwamen leden van GROEF in contact met leden van de organisatie Moodprint Invites. Na de vaststelling dat er heel wat raakvlakken bestonden tussen beide organisaties, besloten ze te fuseren. Zo ontstond Veduta. Anton: “Een dergelijke fusie is niet vanzelfsprekend. Je moet wel zorgen dat de missies en visies overeenkomen en dat de neuzen in dezelfde richting staan. De transitieperiode heeft zeker een jaar geduurd, maar uiteindelijk zijn we er sterker uitgekomen.”

Veduta is een deel van mijn identiteit geworden.
Anton

Groei in alle richtingen

Het traject van Veduta was een leerproces. De organisatie heeft zich doorheen haar bestaan kunnen professionaliseren. Anton: “We merken dat we groter worden en dat we met grotere budgetten werken. Daarnaast hebben we in ons team bijvoorbeeld een fotograaf en een grafisch ontwerper. Dat groeien drijft ons. Binnen Veduta hebben we mensen die actief zijn in de galerijwereld, de muziekindustrie en het sociaal-culturele werkveld. Ze komen allemaal samen bij ons. We staan open voor iedereen die interesse heeft.” De ervaringen binnen Veduta vormden ook een bron van persoonlijke groei voor de individuele leden van de groep. “Veduta is een deel van mijn identiteit geworden. Ik heb geleerd wat ik wil doen in mijn leven. Het heeft me ook gestuurd in mijn studiekeuze,” vertelt Anton.

Door te praten en in verschillende contexten te werken, kun je meer tolerantie creëren voor elkaar.
Anton

Met Portraits brengt Veduta jonge kunstenaars samen in een multidisciplinair concept. “We brengen muziek, performance en beeldende kunst samen in een productie van hoog niveau. Voor ons project ‘Portraits #4: All about Dieric Bouts’ werden we uitgenodigd door Museum M in het kader van het Dieric Bouts Festival. Als jonge organisatie konden we een jonger publiek aantrekken naar de expo van de Vlaamse meester. Tegelijk konden we zelf een mooie productie creëren in een prachtige setting.”

Feest, kunst & impact

Tijdens ons interview in het najaar van 2023 geeft de organisatie aan uit drie luiken te bestaan: Portraits, Nomadic en GROEF. Het laatste luik, GROEF, kwam al eerder ter sprake. Daarbij wordt kunst tentoongesteld tijdens feestjes in leegstaande gebouwen. “De ziel van onze vroegere organisatie hebben we in dit concept gestoken. Hiermee blijven we inspelen op de combinatie van kunst en nachtleven.”

Nomadic is een sociaal kunstproject dat artiesten, muzikanten en cultuurorganisaties samenbrengt met de lokale gemeenschap. Zo wil Veduta een brug creëren tussen beiden. Anton: “Het concept is dat er een expositie plaatsvindt op diverse locaties in een wijk, waarbij we zoveel mogelijk contacten zoeken met diverse lokale partners. In Brussel ging dat bijvoorbeeld over een pizzeria, een buurtcentrum of een nachtwinkel. Zo kom je in contact met heel veel mensen. Door te praten en in verschillende contexten te werken, kun je meer tolerantie creëren voor elkaar.” 

Momenteel zet Veduta alles in op Nomadic. Om hun roots niet te verloochenen - GROEF en de bijhorende feestjes - knopen ze hier ook een ‘nightlife’ gegeven aan vast. Het collectief merkte hoe ze met Nomadic het meeste verschil kunnen maken, mede dankzij de sociaal-culturele insteek van het concept. En laat net dat zijn waar deze bende zo sterk in is. 


Tekst: Lien Vanhecke

Beeld: Jonas Reubens


Zelf een cool project opzetten? Ontdek alle mogelijkheden via Erasmus+ Jeugd of het European Solidarity Corps.

Lees verder