LAND inZICHT bij Kazou!

Hoe kan je internationale samenwerking meer structureel inbedden in je organisatie? LAND inZICHT is dé tool om internationalisering op de kaart van je organisatie te zetten. Tijdens een LAND inZICHT sessie breng je je team bijeen. Dit kan samen met het bestuur, vrijwilligers, beroepskrachten… al wie volgens jou betrokken moet zijn. De tool begeleidt je stapsgewijs in je zoektocht naar hoe je je organisatie op internationaal vlak kan versterken. 


In 2024 geeft JINT 10 gratis begeleide LAND inZICHT sessies weg. Kazou nam als één van de eerste deel aan zo’n begeleide sessie. We spreken met Cédric Goethals, stafmedewerker maatschappelijke innovatie & fondsenwerving bij Kazou over hun ervaring met LAND inZICHT. 
 

Door mensen samen rond de tafel te brengen, raak je niet alleen geïnspireerd, maar creëer je ook een draagvlak voor het uitbouwen van een beleid.

Cédric Goethals (Kazou)

Internationale ervaring en ideeën

Kazou heeft zeker al wat ervaring met internationale projecten. Ze namen in het verleden deel aan enkele kleinschalige internationale projecten maar hebben er zelf nog geen op poten gezet. Cédric: “We hebben tot dusver nog geen internationale partnerschappen. Deze zomer nemen we voor het eerst deel aan een uitwisselingsproject rond vrije tijd en sport met een Franse en Kroatische organisatie. Spannend!” 

Er leeft heel wat rond internationalisering bij Kazou. Tijdens de zomer organiseren ze tal van vakanties in binnen- én buitenland. Cédric: “Heel veel jongeren zijn sterk geïnspireerd om meer in te zetten op beleving tijdens een vakantie.” Daarom wil Kazou inzetten op connectie zoeken met lokale gemeenschappen maar ook op uitwisselingen. Ze willen verschillende pistes van internationalisering onderzoeken. Cédric: “Op vlak van vorming hoorden we al heel wat ideeën waaien vanuit alle hoeken. We willen met deze ideeën verder aan de slag!”

Wat is ‘internationalisering’?

Tijdens de LAND inZICHT sessie verzamelden een tiental vrijwilligers en beroepskrachten van Kazou zich rond de tafel. Allemaal hebben ze eigen expertise en ervaringen en ook hun unieke visie op wat ‘internationalisering’ voor hen betekent. 

Caro, beleidsvrijwilliger bij Kazou deelt haar visie: “Internationalisering is heel breed maar ik denk vooral aan interculturele verbinding. We kunnen over culturen heen zoeken naar verschillen en gelijkenissen, zo leren we uit andere culturen. Het is belangrijk om waarden uit andere samenlevingen te bekijken om zo onze samenleving inclusiever te maken.” 

Timon, nationaal voorzitter bij Kazou, bevestigt de brede invulling van ‘internationalisering’: “Iedereen is op zoek naar betekenisvolle ervaringen. Niet meer enkel in de vertrouwde omgeving van het binnenland maar ook daarbuiten. We zoeken het avontuur op, staan open voor nieuwe uitdagingen en plaatsen persoonlijke verrijking voorop.”

Het is belangrijk om waarden uit andere samenlevingen te bekijken om zo onze samenleving inclusiever te maken.
Caro (vrijwilliger Kazou)

Een sessie met LAND inZICHT

Met z’n allen gaan ze interactief aan de slag met de tool onder begeleiding van trainer Els Meersschaert. Landkaarten bedekken de tafel, ideeënkaartjes worden geschud, post-its worden verwoed volgeschreven en de plannen rond internationalisering worden gesmeed. Cédric: “De sessie heeft ons zeker geïnspireerd tot nieuwe projecten. De ideeënkaartjes zorgen voor blikverruiming waarbij je goed nadenkt over de troeven van je organisatie. De kernwoorden bij het begin zorgen ook voor de juiste focus om wel of niet te beslissen of je een bepaalde doelstelling of actie voor ogen ziet.” 

Dat de tool overzichtelijk en visueel sterk is, werkt volgens Cédric inspirerend: “Het is een tool waarmee het verslag vanzelf geschreven wordt door de ideeënstorm.”  Dat de sessie wordt begeleid door een trainer is ook een groot voordeel, beaamt Cédric, zo kan hij zelf ook deelnemen aan de sessie. 

Hij merkt op dat het altijd interessant is om iemand met een externe blik te laten inzoomen op je organisatie. Door voorbeelden uit andere organisaties te benoemen, stap je uit je bubbel. Kazou plant nog een extra sessie te organiseren om de ideeën te concretiseren en om te zetten naar het beleidsplan. Cédric: “De tool biedt handvaten voor het schrijven van je beleidsplan en werkt heel inspirerend maar het is nu aan de organisatie om (beleids)keuzes te maken.”

Waardevolle aanrader

Cédric maakte voor het eerst kennis met de LAND inZICHT tool op de Catch’up Tool Fair, een inspirerende netwerkdag voor heel wat jeugdorganisaties. “De tool werd toen ook voorgesteld in een sessie en ik was onmiddellijk verkocht”, vertelt Cédric. Ook de infosessie vindt hij een extra meerwaarde, zeker wanneer het gaat over subsidiekanalen en -mogelijkheden. 

Of hij het een aanrader vindt voor andere organisaties? Absoluut! Zeker wanneer er nog nooit een internationaliseringsbeleid is uitgeschreven. Cédric: “Los van wat uit de ideeënbrainstorm komt, vang je ook heel wat signalen van vrijwilligers en beroepskrachten op. Door mensen samen rond de tafel te brengen, raak je niet alleen geïnspireerd, maar creëer je ook een draagvlak voor het uitbouwen van een beleid.”


Kreeg jij ook goesting om met je organisatie internationaal te gaan? Ontdek de tool LAND inZICHT, die je stap voor stap begeleidt om internationalisering in je werking te verankeren. Ideaal als je binnenkort een nieuw beleidsplan uit wil schrijven. JINT geeft in 2024 10 begeleide sessies gratis weggeeft? vorming [at] jint.be (subject: LAND%20inZICHT%20sessie) (Mail het team) en vraag jouw gratis vorming aan!


Beeldmateriaal: Stein van der Looij
Tekst: Aulikki Lefèvre

Lees verder