Jonge Palestijnse en Belgische circusartiesten treden samen op in 5 Belgische steden: "Circus als gemeenschappelijke taal"

20 jonge Palestijnse circusartiesten komen naar ons land om samen met hun Belgische collega's een circusvoorstelling te maken. De jongeren zullen in 5 steden het beste van zichzelf geven: Gent, Anderlecht, Brugge, Mechelen en Leuven.

Dit artikel verscheen op VRT nws op 3 juli 2024. Tekst:  Evi Walschaers - Beeld: Circus ID

De Belgische jongeren volgen de situatie op en maken zich zorgen over hun Palestijnse vrienden

Lieven Leemans van Circus ID

De Palestijnse Circusschool komt naar België voor het tweede deel van een uitwisseling die vorige zomer startte. Toen trokken de Belgische jongeren naar Palestina, maar het was uiteindelijk te gevaarlijk om er een echt optreden op poten te zetten. 

Door de veiligheidssituatie kon de groep er niet zoals gepland naar verschillende Palestijnse steden reizen om er hun voorstelling te brengen en bleven ze noodgedwongen in Ramallah. 

 

"Maar het was erg spannend, we werden meermaals geconfronteerd met berichten dat het Israëlisch leger ergens was binnengevallen", vertelt een van de coördinatoren Lieven Leemans.

De Belgische jongeren volgen de situatie op en maken zich zorgen over hun Palestijnse vrienden
Lieven Leemans, coördinator

"Ondertussen heeft het geweld in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever ongeziene proporties aangenomen", klinkt het. "Het maakt de uitwisseling extra uitdagend, we vrezen soms dat de situatie zal escaleren en dat de jongeren misschien niet naar België zullen kunnen vliegen. We proberen er niet over wakker te liggen en hopen dat alles goed komt."

 

"Zodra ze veilig en wel hier zijn, zal het fijn zijn voor die gasten om de vrienden die ze vorig jaar gemaakt hebben, terug te zien. De Belgische jongeren zijn nu erg betrokken met wat er gebeurt in Palestina. Ze volgen de situatie op en maken zich zorgen. Voor de Palestijnse jongeren is het enerzijds een ontlading dat ze naar België komen, en anderzijds zitten ze met hun gedachten bij hun thuisland."

De bedoeling van de uitwisseling is om het jonge circustalent een manier aan te bieden om met de situatie om te gaan: "Circus is een universele taal. In die taal kunnen ze hun persoonlijke verhaal vertellen, vrijuit hun stem laten horen zonder censuur, en het hebben over problemen die voor hen van belang zijn. Zo kunnen ze hun zorgen, dromen en vrezen uiten. " 

"Als je de circusjongeren samenzet, ontstaat er een band, ook al hebben ze geen echte gemeenschappelijke taal. Ze beginnen te jongleren en ze verstaan elkaar. De Palestijnse jongeren zitten in een geïsoleerde situatie, door naar België te komen krijgen ze een bredere blik op de wereld en voelen ze dat ze niet alleen staan."

De Palestijnse jongeren voelen dat ze niet alleen zijn
Lieven Leemans, coördinator

Voorstellingen in 5 steden

De voorstellingen zullen plaatsvinden op zaterdag 20 juli in Quel Cirque in Anderlecht, op dinsdag 23 juli in Miramiro in Gent, op donderdag 25 juli in de Kruidtuin in Mechelen, op vrijdag 26 juli in Hal 5 in Leuven en op zaterdag 27 juli in Cirque Plus in Brugge.


Wil jij ook graag een groepsuitwisseling opzetten? Bekijk de mogelijkheden met Erasmus+ Jeugd.

Lees verder