6 redenen om internationaal te gaan als jeugdambtenaar: “Eens je het probeert, ben je sowieso verkocht!”

Als jeugdambtenaar buiten de grenzen van je eigen stad of gemeente trekken, waarom zou je dat doen? Kost dat niet enorm veel tijd? En wat heb je daar eigenlijk aan? Veel, zo blijkt na een uitgebreide babbel met Pieter-Jan Teirlinck, regionaal consulent - ‘Meetjesman’ en Ellen De Grauwe, Stafmedewerker beleidsparticipatie & internationaal bij Bataljong

Ga je lokale uitdagingen internationaal verkennen: er zijn altijd meer raakvlakken dan je denkt.

Ellen en Pieter-Jan

Pieter-Jan: “Bij Diggie vzw besloten we om met internationale vrijwilligers te werken, mijn eerste kennismaking met een internationale omgeving. Zien hoe zij in een nieuwe werk- en leefomgeving terechtkwamen, liet me anders kijken naar mijn eigen situatie. In 2019 nam ik deel aan een studiereis naar Leeds van Bataljong rond kind- en jeugdvriendelijk beleid. Ik was toen jeugdconsulent in Laarne. Het was zo leerzaam om met 50 andere Vlamingen te reflecteren, brainstormen en uit te wissel. Vandaag ‘profiteer’ ik nog steeds van het netwerk dat daar gecreëerd werd.” 

Ellen knikt enthousiast: “Het effect van dat studiebezoek zindert nog altijd na in onze organisatie en bij onze leden. De bus naar Leeds was gevuld met 50 mensen, uit jeugddiensten, van het departement, KeKi (Kenniscentrum Kinderrechten) … Zoveel kennis en visies samen in één bus! (lacht). Het bezoek was een sterk signaal voor onze organisatie om internationalisering in te bedden in onze werking.” Ook voor Pieter-Jan betekende dat studiebezoek de start van veel moois: “Het was een mijlpaal. Intussen kennen we de opties om internationaal te werken en zien we de kansen voor de toekomst.” 

1. Verrijk je met een schat aan kennis in Europa

Over het muurtje kijken kan enorm leerzaam zijn. Voor welke uitdagingen staan zij? Hoe pakken zij het aan? Pieter-Jan getuigt: “Je ontmoet zoveel verschillende mensen en merkt dat er heel veel kennis wordt samengebracht.” Ellen vult aan: “Jeugdbeleid stopt niet aan de stads- of gemeentegrens, en ook niet aan de landgrens. Thema’s als mentaal welzijn van jongeren, jongerenparticipatie, inclusie… leven ook elders in Europa. Je komt in aanraking met nieuwe ideeën en visies en denkt: ‘Hoe kunnen wij die ideeën vertalen naar Vlaanderen?’ Er zijn zoveel leerkansen voor steden en gemeentes die naar het buitenland gaan. Als jeugdambtenaar hoef je het warm water niet uit te vinden. Ga je lokale uitdagingen internationaal verkennen: er zijn meer raakvlakken dan je denkt.” 

Jeugdbeleid stopt niet aan de stads- of gemeentegrens, en ook niet aan de landgrens.
Ellen van Bataljong

2. Bouw een sterk netwerk uit

Bij een internationale uitwisseling leer je nieuwe collega’s uit heel Europa kennen. Ellen vertelt: “Mijn wereld ging voor de eerste keer echt open tijdens een internationale vorming in Malaga. We wisselden uit rond communicatieskills en ik leerde in één klap 30 nieuwe professionals kennen. Fantastisch! Intussen bouwde ik een sterk internationaal netwerk uit. Voor mij is Europa een open deur. Ik kan aankloppen bij collega’s in meer dan 10 verschillende landen. En dat is zoveel waard.” 

Pieter-Jan beaamt: “Ook in Vlaanderen is het netwerk versterkt. Na een gedeelde internationale ervaring spreek je je collega’s over heel Vlaanderen sneller aan. Voor mij was dat de grote return: bij elkaar terecht kunnen en beroep doen op alle gedeelde kennis.” Ellen vult aan: “Je bouwt samen expertise en visie over jeugdbeleid op. En van mens tot mens is de brug gelegd, de ideale teambuilding. Het schept een unieke band. En je grijpt sneller de telefoon als je ergens mee zit.”

Na een gedeelde internationale ervaring spreek je je collega’s over heel Vlaanderen sneller aan.
Pieter-Jan 'Meetjesman'

3. Scherp je skills aan

Deelnemen aan een internationale vormingsactiviteit zorgt ervoor dat je als jeugdambtenaar verder kan professionaliseren. Pieter-Jan: “Ik nam deel aan het internationaal vormingstraject ‘Lobbying for Youth Work’, georganiseerd door JINT. Een intensief traject van bijna twee jaar, maar ik voel de meerwaarde nog elke dag in mijn job. Het helpt me mee een stempel te drukken op het beleid. Deelnemers vertellen me dat ze na dit traject sterker in hun schoenen staan. Zeker als je een groot bestuur en netwerk hebt.” Ellen bevestigt: “In de kleine jeugdwerksector zijn vaardigheden als lobbyen en politieke communicatie essentieel. Jeugdbeleid is geen eiland en werkt cross-sectoraal met andere sectoren. Tijdens ‘Lobbying for youth work’ stel je eerst je doel scherp en duik je in vragen als: ‘Wie zijn mijn partners en stakeholders?’, ‘Hoe bereik ik mijn doel, stap voor stap’? Een aanrader! En er zijn nog veel andere boeiende internationale vormingskansen.” 

4. Stap uit je eigen context en daag jezelf uit

Een netwerk uitbouwen, je vaardigheden aanscherpen en bijleren als jeugdambtenaar … Hoef je daarvoor per se naar het buitenland te trekken? Pieter-Jan is overtuigd van wel. “Stel, je trekt vier dagen naar Leipzig. Je stapt uit je eigen dagelijkse context en legt je volledig toe op een thema. Dankzij die internationale dimensie stel je je eigen realiteit meer in vraag.” Ellen knikt: “Je bent omringd door experten van andere landen samen die met hetzelfde bezig zijn, maar op een andere manier. Zo kijk je pas kritisch naar je eigen jeugdbeleid.” 

5. Kijk ruimer dan je eigen sector

Verschillende visies botsen al eens. Pieter-Jan: “Maar meestal heb je daar juist deugd van. Je pikt nieuwe ideeën op en keert huiswaarts met veel inspiratie. Ook andere sectoren mogen meer voorbij de horizon kijken. Kijk bijvoorbeeld naar het Plattelandsfonds dat een Europees netwerk wil opstarten onder jongeren, om meer ontmoeting mogelijk te maken op het platteland. Ook zij bekijken de subsidiemogelijkheden om hun lokale doelstellingen te bereiken. Daar zie je meteen heel wat parallellen met de jeugdsector. Hoe kan je de verschillende Europese programma’s met elkaar verbinden zodat ze elkaar versterken? Er zijn zoveel kansen op het vlak van internationalisering, ook buiten de jeugdsector.”

Er zijn zoveel kansen op het vlak van internationalisering, ook buiten de jeugdsector.
Pieter-Jan 'Meetjesman'

Als jeugdambtenaar internationaal gaan?

Zet zelf een project op met internationale partners of organiseer een lokaal impactvol project. JINT helpt je graag verder. Je krijgt feedback op je projectidee en kan subsidies aanvragen om je project te realiseren.  

Of neem deel aan een internationale vorming, studiebezoek of conferentie die JINT samen met haar Europese collega’s organiseert. JINT financiert je reis en verblijf. 

Ga naar de kalender

6. Haal je gratis centen

Via de Europese programma’s Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps kan je financiering vinden voor je internationaal verhaal. Ellen vertelt: “Bataljong wil een doorgeefluik zijn voor de Europese programma’s. Ik spreek geregeld een jeugdambtenaar aan: ‘Waarom schrijf je geen dossier?’. Er zijn middelen voor lokale participatieprojecten, gebruik ze! Zo ben je niet alleen afhankelijk van de budgetten van je gemeente. Daarnaast kan je aan veel acties van je meerjarenplan een internationale component toevoegen: je actie zal meer impact hebben én je krijgt financiële ondersteuning. Win-win, toch?”

Bataljong behaalde in 2024 een accreditatie van het Europees programma Erasmus+ Jeugd via JINT. Dit wil zeggen dat je als jeugdambtenaar via Bataljong vlot een groepsuitwisseling opzet, een studiebezoek of jobshadowing organiseert.  

Interesse? Contacteer Ellen, zij geeft je graag informatie over deze internationale kansen

ellen.degrauwe [at] bataljong.be (Mail naar Ellen)


Tekst: Emma Van Ooteghem
Beeld: Pieter-Jan Teirlinck, Stein van der Looij

Lees verder