Brainstorm Eersteklas
Je loopt rond met wilde plannen en mooie dromen. Fantastisch! Maar wat is jouw droombeeld precies? Maak het helder door het op papier te zetten, kort en krachtig. Betrek anderen erbij van in het begin. Pitch je ideeën aan hen, hoe meer ideeën, hoe meer kans dat ze je weer op nieuwe sporen zetten en dat er sowieso iets leuks uit de bus komt.
Wij geven je alvast 3 brainstormtechnieken om je te inspireren.
FLAP-Brainstorm
Hang een grote flap op. Laat iedereen op post-its ideeën opschrijven en ze in het wilde weg op de flap kleven. Sorteer daarna de ideeën en hang wat bij elkaar hoort samen. Haal er dan samen de leuke en bruikbare ideeën uit. Bekijk ook eens de minder bruikbare ideeën. Hoe kan je ze aanpassen zodat ze toch bruikbaar worden?
ABC-Brainstorm
Op een flap staan onder elkaar de letters van het alfabet. De deelnemers brainstormen over een afgesproken thema, bijvoorbeeld: een leuke naam voor het project. De opdracht is om met alle letters van het alfabet woorden of korte zinnen te maken. Selecteer daarna met de groep de leukste namen of zinnen. Roepen ze nog nieuwe ideeën op? En voor welke naam wil je samen gaan?
Negatief brainstormen
Speel advocaat van de deuvel en draai de vraagstelling voor je brainstorm om.
Bijvoorbeeld: 'We willen de motivatie in de groep vergroten', wordt omgedraaid: 'Hoe kunnen we iedereen minder gemotiveerd maken?' Bedenk hier allerlei ideeën voor, zoals eentonig werk laten doen, niet bedanken... Daarna spiegel je deze ideeën. Een negatief idee als 'eentonig werk' wordt dan 'afwisselend werk'. Zo krijg je een lijst met nieuwe ideeën om je groep te motiveren.
'Don't call it a dream, call it a plan'
Deze tips en nog veel meer praktische instrumenten om je project voor te geven, vind je in Don't call it a dream, call it a plan. Bekijk de handige tool of projecten [at] jint.be (contacteer JINT), wij staan steeds voor je klaar!
Foto: Stein van der Looij